Što je Međunarodna svemirska postaja? I što radi u svemiru?

(VIDEO)

Međunarodna svemirska postaja (ISS) je velika, nastanjiva svemirska postaja koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara. Lansirana je 1998. kao zajednički projekt pet svemirskih agencija, iz SAD-a, Rusije, Europe, Japana i Kanade.

Međunarodna svemirska postaja je jedan od najsloženijih znanstvenih i inženjerskih projekata ikada poduzetih, a služi kao platforma za širok raspon znanstvenih eksperimenata i istraživanja. Postaja je opremljena raznim znanstvenim instrumentima i istraživačkim objektima koji omogućuju astronautima i znanstvenicima proučavanje raznih znanstvenih tema u svemiru, poput učinaka mikrogravitacije na ljudsko tijelo, znanosti o materijalima, biologije, astronomije i promatranja Zemlje.

Postaja je također važan alat za međunarodnu suradnju u istraživanju svemira. Posade iz različitih zemalja rade zajedno na postaji, dijeleći resurse i stručnost kako bi postigli zajedničke ciljeve. Postaja također služi kao testni poligon za tehnologije i tehnike koje će se koristiti u budućim svemirskim misijama, kao što su dugotrajni ljudski letovi u svemir i istraživanje dubokog svemira.

Uz znanstveno-istraživačku djelatnost, Međunarodna svemirska postaja ima i niz drugih funkcija. Služi kao logističko središte za misije opskrbe i poligon za testiranje novih svemirskih tehnologija. Postaja također igra važnu ulogu u obrazovanju i širenju javnosti, nadahnjujući mlade ljude diljem svijeta da nastave karijeru u područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Saznaj više o eksperimentima koji se provode na Međunarodnoj svemirskoj postaji!

Ponovimo gradivo!