Život na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Život na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) poprilično se razlikuje od života na Zemlji. Mikrogravitacijsko okruženje postaje znači da na njoj gravitacije nema ili je vrlo mala. To može učiniti svakodnevne aktivnosti izazovima i zahtijeva od astronauta da se prilagode svojoj okolini.

Podsjetimo se, svemirske agencije kojih zemalja su sudjelovale u izgradnji i lansiranju Međunarodne svemirske postaje?

Međunarodna svemirska postaja također je zatvoren prostor u kojem astronauti žive i rade zajedno u malim prostorima. Stanica je otprilike veličine kuće s pet spavaćih soba, ali u njoj istovremeno živi šest astronauta. Svemirska postaja podijeljena je na različite module koji služe različitim funkcijama, poput stambenih prostorija, laboratorija i područja za vježbanje.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji slijede strogi raspored koji uključuje kombinaciju radnih i slobodnih aktivnosti. Obično rade 12 sati dnevno, što uključuje izvođenje eksperimenata, održavanje opreme i izlazak u svemir. Također imaju vremena odvojeno za tjelovježbu, komunikaciju sa svojim obiteljima i prijateljima na Zemlji i druge rekreacijske aktivnosti, poput gledanja filmova ili igranja igrica.

Jedan od jedinstvenih izazova života na Međunarodnoj svemirskoj postaji je nedostatak pristupa svježoj hrani i vodi. Astronauti se oslanjaju na zapakiranu hranu i vodu koja se reciklira iz urina i znoja. Na postaji također postoji sofisticirani sustav za filtriranje zraka koji uklanja ugljični dioksid i druge zagađivače iz zraka.

Unatoč izazovima, mnogi astronauti smatraju da je život na Međunarodnoj svemirskoj postaji iskustvo koje se doživi jednom u životu. Uživaju u zadivljujućim pogledima na Zemlju iz svemira i u prilici da provode znanstvene eksperimente koji bi mogli koristiti čovječanstvu. Oni također stvaraju bliske veze sa svojim kolegama iz posade i često govore o prijateljstvu i osjećaju svrhe koji dolazi sa sudjelovanjem u svemirskoj misiji.

Zanimljivosti života na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Zadatak – h5p